Helse

Kolikkbarn? Prøv homeopati!

Av 8. august 2017september 13th, 2021Ingen kommentarer
Kolikk og homeopatisk behandling. "@Istock.com/Nadezhda1906

Kolikkbarn?         @Istock.com/Nadezhda1906

 

Det er vondt for foreldre å se at den lille babyen krøker seg sammen og skriker som besatt i timevis. Det skjærer både i ørene og i hjertet. Kolikk er tøft når det står på som verst.

Spedbarnskolikk kjennetegnes av periodevis skriking hos et ellers friskt barn. Mange spedbarn gråter mye, så det kan være vanskelig å vite om det er vanlig gråt eller om barnet har kolikk. Kolikk forsvinner vanligvis av seg selv ved tre måneders alder, derav navnet “tre måneders kolikk”. Skriketoktene er oftest verre på ettermiddager og kvelder. Barnet lar seg ikke trøste på vanlig måte. Andre tider på dagen kan barnet være blid og tilfreds.

Spedbarnskolikk skyldes trolig krampe i muskulaturen i tarmveggene, men man kjenner ikke den hele og fulle årsak til problemet. Spedbarn kan få luft i magen av å svelge luft under amming, av for mye melk, av at de ikke får opp nok luft ved raping, eller på grunn av melkeintoleranse (kumelk). Raping er svært viktig for at barnet skal kvitte seg med luft i fordøyelsen.

De fleste foreldre tar den skrikende babyen med til legen eller helsestasjonen før de går til homeopat. Det er viktig å finne ut om det kan være andre og alvorligere årsaker til problemet.

Her er noen homeopatiske medisiner som er mye brukt ved luftsmerter og kolikk hos spedbarn. Homeopatisk behandling kan være veldig effektivt, og problemet kan noen ganger forsvinne i løpet av få timer eller få dager. Det er ikke påvist bivirkninger ved bruk av homeopati.

Chamomilla: Dette er sannsynligvis den mest brukte homeopatiske medisinen mot spedbarnskolikk. Barnet skriker voldsomt og irritert, så det nesten er uutholdelig for foreldrene. Oversensitiv mot smerte. Barnet blir bare beroliget hvis det bæres, vugges eller trilles. Oppblåst mage med kolikk. Avføringen kan lukte surt, være gul-grønn og flyende, kan lukte som råtne egg. Kan se ut som hakket spinat i avføringen.

Colocynthis: Intense smerter tvinger barnet til å krøke seg sammen. Lindres i perioder av å ligge på magen (press mot buken). Rastløs og sint av smerten. Barnet vrir seg i krampaktig smerte. Barnet kan reagere negativt hvis mor har vært sint.

Magnesium phosphoricum: Kolikksmerter som blir bedre av varme, varmt bad, hardt press mot buken og av å krøke seg sammen. Rastløs av smerten. Verre av lett berøring og kulde.

Sulphur: Barn med tørr og litt ru hud. Liker ikke å ha det for varmt, men foretrekker avkjøling og lite klær. Når barnet ikke har vondt, liker det å være i sentrum (sosial), går gjerne fra fang til fang, og stråler da. Avføringen kan lukte surt, og gjør at stumpen blir lett sår.

Calcium phosphoricum: Kan reagere negativt på kumelk, men også på morsmelk. Kolikksmerter når barnet begynner å drikke, kan derfor ha motvilje mot å amme. Kan ha lett for å kaste opp. Har ofte kalde og litt svette føtter, og svetter lett på hodet.

Dosering

Styrkene D30, C30 og D200 tas ofte slik: 3 piller løses i litt kokt, avkjølt vann. Gis med sprøyte eller teskje, 2-3 ganger daglig. Mengden er ikke viktig, men 1-2 teskjeer kan være passende.

Er du usikker, ta kontakt med en homeopat MNHL.