Helse

Nervøs før eksamen? Prøv homeopati!

Av 5. april 2017september 19th, 2021Ingen kommentarer

 

 

To ganger i året er eksamenskjøret er i gang for fullt, og mange skoleelever og studenter stresser og engster seg i flere uker. Mange trenger hjelp til å takle stresset som eksamen fører med seg.

Det er to hovedtyper eksamensangst. Den ene er en form for prestasjonsangst, hvor man får negative tanker og frykter at man ikke greier å prestere godt nok ved eksamen – og de konsekvenser dette kan få for framtida. De fleste har opplevd dette. Den andre formen er en situasjonsangst, hvor det er selve eksamenssituasjonen man frykter at man ikke vil takle. Denne kan gi seg utslag i angst- og panikkanfall, kvalme, oppkast og diaré.

Noen får hjelp ved å bruke universitetenes og høyskolenes helsetjenester. Noen velger å gå til psykolog for å få kontroll på nervene. Det finnes også ulike kurs og bøker som kan være til god hjelp for å forstå egne reaksjoner. Noen er så plaget av eksamensnerver at de ber legen om hjelp, men ikke alle får det. Ulempen er ofte at medisinene virker sløvende, og da blir man ikke skjerpet nok til å gjøre sitt beste før og under eksamen.

Homeopatien har mange medisiner som kan brukes ved angst, nervøsitet og uro. Også ved panikkangst kan slik medisin komme på tale.

Mot eksamensnerver er det spesielt to medisiner som trygt kan prøves før og under eksamen. Medisinene passer også ved generell engstelse og nervøsitet. Derfor kan du forsøke en av disse selv, og registrere om de virker positivt på deg. De har ingen bivirkninger. Vi presiserer at disse medisinene ikke er rettet mot å behandle psykiske problemer som stikker dypt.

Gelsemium D30 eller D200: Passer ved engstelse før noe skal skje, som f.eks. eksamen, for å ikke prestere, gå til lege eller tannlege, gå på teater eller kino, før et selskap, engstelse for fremtiden,  sceneskrekk, for å miste kontrollen, nye situasjoner. Man kan bli så påvirket av nerver at man skjelver, får skrivekrampe, hjernen fungerer tregt, dårlig konsentrasjon, jernteppe, får ikke fram det man skal si. Noen kan oppleve at de blir nesten “lammet av frykt”.

Gelsemium passer også ved hodepine som begynner i nakken og skuldrene og som skyldes spenninger i området. Derfra går hodepinen over hodet til pannen og påvirker øynene som oppleves tunge og slitne. Dump, pulserende, sprengende hodepine.

Argentum nitricum D30 eller D200: Personer som er nervøse, impulsive og oppjaget. Generell engstelse, mange fobier: i en folkemengde, på gaten, når man er alene, før noe skal skje, sceneskrekk, for å bli for sen til en avtale, klaustrofobi, høyder, et rom fullt av folk, for å besvime, for å starte på noe nytt, for å feile, og selvfølgelig før eksamen. Behov for å prestere, og er fortvilt over tanken på å ikke lykkes. Engstelsen kan føre til magesyke og diaré, man må fly på toalettet flere ganger før eksamen eller noe annet man gruer for, diaré av emosjonelle grunner, hjertebank, urolig mage med mye luft.

Hvis du vil forsøke en av disse medisinene, kan du følge anbefalte dosering: Begynn gjerne noen uker før eksamen, når du kjenner at stress og nervøsitet begynner å melde seg. Ta forebyggende 3 piller 2-3 ganger daglig, utenfor måltider. Når det nærmer seg eksamen kan du løse opp ca. 10 piller i en liten flaske vann, og ta en slurk av medisinvannet 4-6 ganger daglig. Under selve eksamen kan du ta en slurk hver halvtime – time. Reaksjonen er oftest at nervene demper seg eller blir borte, slik at det er lettere å være skjerpet og prestere sitt beste under eksamen. Føler du deg usikker på disse rådene, ta kontakt med en homeopat MNHL som kan vurdere ditt problem på en grundig måte og foreslå den medisinen som passer best for deg.