Helsepolitikk

Homeopati tilbyr et levedyktig alternativ til bruk av antibiotika i primærhelsetjenesten

Av 24. november 2016september 13th, 2021Ingen kommentarer
Homeopati ved plager i ører, nese og hals

Homeopati ved plager i ører, nese og hals

I september 2016 sammenkalte FN på høyt nivå en konferanse om antibiotika resistens (AMR), og hvor FN legger sin stemme til det  WHO og EU-kommisjonen erklærer situasjonen som en global krise. Eksisterende antibiotika mister sin effektivitet og det er ingen nye antibiotika i utvikling fra den farmasøytiske industrien. De politiske dokumenter fra FN, WHO og EU-kommisjonen understreker også behovet for alternative tilnærminger og produkter som skal evalueres og undersøkes for å bistå i kampen mot AMR. Eksisterende evidens  viser at homeopati kan spille en rolle i å redusere bruken av antibiotika i primærhelsetjenesten. Leger erfarer seg presset til å foreskrive antibiotika til mindre smittsomme sykdommer som øvre luftveisinfeksjoner. Forskning viser at homeopatiske medisiner kan ha en forebyggende effekt mot øvre luftveisinfeksjoner. Leger med homeopatisk spesialisering ECH og profesjonelle homeopater ECCH kan effektivt behandle øvre luftveisinfeksjoner når de oppstår. Begge fremgangsmåter har vist seg å resultere i en reduksjon av antibiotika foreskrivning i primærhelsetjenesten.

 

Derfor bør det enkelte lands helsemyndigheter i EU seriøst vurdere å integrere homeopati inn i de nasjonale helsetjenester som en del av en integrert tilnærming i å redusere AMR.

 

  1. a) Jong MC, Buskin SL, Ilyenko L, Kholodova I, Burkat J, Weber S, Keller T, Klement P (2016).Effectiveness, safety and tolerability of a complex homeopathic medicinal product in the prevention of recurrent acute upper respiratory tract infections in children: a multicenter, open, comparative, randomized, controlled clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27186371
  2. b) Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M, Bernard B, Lert F, Rouillon F, Bénichou J, Massol J, Duru G, Magnier AM, Abenhaim L, Guillemot D (2014). Management of Upper Respiratory Tract Infections by

       Different Medical Practices, Including Homeopathy, and Consumption of Antibiotics in Primary Care: The EPI3 Cohort Study in France 2007-2008.   http://journals.plos.org/plosone/article id=10.1371/journal.pone.0089990

 

Kari Skrautvol

Førstelektor, homeopat MNHL

NHL `representant i ECCH og ICH