Forskning

Ny spennende forskning på Arnica etter skader

Av 8. august 2016september 13th, 2021Ingen kommentarer

Arnica eller solblom har lange tradisjoner som en viktig plante i folkemedisin, urtemedisin og i homeopati. Mange studier er gjort på effekten av den. En svært spennende ny studie av Paolo Bellavite m.fl. fra Verona Universitetet, viser nye og lovende funn.

Tradisjonell bruk av Arnica.

Arnica vokser i lavere strøk i sør Norge og elles i fjellstrøk i Europa og Sibir. I Norge er planten i dag rødlistet. Den vokser på beitemark, slåtteenger der det ikke brukes kunstgjødsel noe den ikke tåler.

Arnica har fra gammelt av vært brukt som et universalmiddel, men særlig for å hele skader og for muskelsmerter og stølhet etter overanstrengelser. Arnicatinktur har vært ett vanlig husråd i lange tider. Man dynker en bandasje med fortynner Arnica og legger det på skadet område.  Arnicasalve brukes på samme måte ved skader.

Forskning støtter bruken av Arnica

Det er gjort flere studier av Arnica brukt som middel som kan gi raskere til-heling etter skader.

Våren 2016 ble det publisert en svært spennende studie fra universitet i Verona Italia.

En forskergruppe undersøkte på cellenivå hvilke effekt Arnica har. De klarer å påvise at Arnica i ulike homeopatiske potenser, påvirker og modifiserer gener som er viktige regulatorer av til-heling av vev og virker mot betennelser i vev etter skader.  Forskerne mener at Arnica i ulike potenser fra C2 til C15 kan slå  av eller på regulerende gener. De fant også at de lave potensene hadde en hemmende effekt, mens de høyeste særlig C15 har en stimulerende effekt.

Deres funn er ikke de eneste som støtter bruk av Arnica etter skader og operasjoner.

Det er gjort studier av bruk av Arnica bl. a. etter ansiktsløftning, etter fjerning av mandler, stølhet etter maratonløp og etter fødsler med positive funn.

Hvordan bruke Arnica

Arnica er en homeopatisk medisin som bør finnes i alle hjem. Potensene D30 eller C30 er lurt å ha tilgjengelig.   Som alle medisiner, skal den ikke brukes unødig.  Bruk 3 piller 2-3 ganger daglig etter skaden i 4-5 dager. Skaden føles sår og forslått, det kan være blåmerker og den skadede vil ikke at noen kommer nær området.  Arnica kan med fordel også brukes etter operasjoner.

Arnicasalve kan alle apotek skaffe. Den er lett på bruke på skadet område og forstuvninger, idrettsskader, på lettere brannskader og insektbitt. Bruk salven 2-3 ganger daglig.

Arnicatinktur kan også apoteket skaffe. Den må fortynnes i vann i forholdet 1:10. Ett omslag fuktet i oppløsningen legges på skaden.   Salve eller tinktur skal ikke brukes på åpne sår eller der huden er sprukket.

Dersom det oppstår hevelser, kløe og rødhet kan en  allergisk reaksjon ha oppstått og behandlingen utvortes må stoppes. Er det noe du lurer på ved bruk av Arnica, ta kontakt med en homeopat MNHL.

 

 

Kilder

  1. http://data.artsdatabanken.no
  2. https://www.researchgate.net/publication/298328624_Arnica_montana_effects_on_gene_expression_in_a_human_macrophage_cell_line_Evaluation_by_quantitative_Real-Time_PCR
  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17227743
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16415448
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14587684
  4. http://rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/arni_mon.htm