Nyheter

Antibiotikabruken kan halveres

Av 26. september 2014september 13th, 2021Ingen kommentarer
Frisk uten antibiotika

Frisk uten antibiotika

Vi bruker for mye antibiotika på øvre luftveisinfeksjoner, og vi vet at en utstrakt bruk av antibiotika har ført til en global krise pga antibiotikaresistens, (WHO-rapport,2012).

En utstrakt bruk av CRP-hurtigtester har ført til at foreldre går til legen straks barna har feber, selv om de er i god form. Morten Lindbæk, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo sier i et intervju med Dagens Medisin at det ofte er slik at bordet fanger; hvis man først påviser en bakterie så blir det gitt antibiotika selv om pasienten er i god form og sannsynligvis ikke har nytte av en antibiotikakur.

Han er opptatt av at foreldrenes trygghet må gjenskapes. “Vi må bli flinkere til å kommunisere det naturlige forløpet ved plager i luftveiene”, sier han. Han har nylig holdt en workshop under den andre internasjonale konferansen om overbehandling og overdiagnostikk, Preventing Overdiagnosis 2014, Oxford.

Morten Lindbæk mener at bruken av antibiotika for halsbetennelse, bihulebetennelse og akutt bronkitt kan halveres. 75% av de som får antibiotika får det for disse plagene. Han hevder at mange halsbetennelser hvor det er påvist streptokokker, går like fort over av seg selv.

 

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/–kan-spare-100000-konsultasjoner-i-aret/

 

2503″]