Helsepolitikk

Hemmeligheten om kjærlighetssorg og homeopati

Av 21. september 2014Ingen kommentarer
Homeopati behandler årsaken til lidelsen, ikke bare symptomene. Årsaken kan nylig ha oppstått eller skyldes forhold lagt tilbake i tid.

Homeopati behandler årsaken til lidelsen, ikke bare symptomene. Årsaken kan nylig ha oppstått eller skyldes forhold lagt tilbake i tid.

I en tweet som Norsk Forskningsråd retweetet kunne vi forleden dag lese “..jeg ble kurert av homeopat da jeg var 20 år. Det viste seg senere at sykdommen var kjærlighetssorg…”. Ut av konteksten var tweeten å forstå sarkastisk og som “et bevis for at homeopati ikke viker”.

Jeg kjenner ikke sykdomshistorien utover hva denne tweeten forteller og homeopati kan selvsagt ikke kurrere kjærlighetssorg – heldigvis 🙂 Men vi vet at kjærlighetssorg kan gi utslag i sykdommer som med første øyekast ikke har noe med kjærlighetssorg å gjøre.

Depresjoner kan være nærliggende, men det kan også være fordøyelsesbesvær, muskulære plager, nedsatt immunforsvar og alt hva det kan medføre, og mye, mye mer. Disse følge-sykdommene kan sitte igjen i mange år etter at kjærlighetssorgen er over.

Vi vet ikke hva slag plager denne tvitreren hadde som 20-åring. Vi vet ikke hvor dyktig homeopat hun var hos heller. Men siden hun oppsøkte en behandler så kan det jo tyde på at det var plager hun ikke kjente igjen som kjærlighetssorg. Og, i så fall kan det også tyde på at homeopaten var dyktig.

En lege med kjemiske medisiner ville gått rett på plagen og gitt medisiner som lindret dette. Noe som lindret depresjon, løste opp eller bremset fordøyelsen eller hva nå plagen var.

Som kjent leter homeopater i stedet etter årsaken til sykdommen.Fordøyelsesproblem som skyldes hennes kjærlighetssorg blir behandlet forskjellig fra fordøyelsesbesvær som f.eks. skyldes bruk av antibiotika eller hva som helst annet. Selv om fordøyelsesbesværet arter seg helt likt.

Ja, faktisk kan to pasienter med samme sykdomsårsak og samme sykdomsforløp trenge forskjellig behandling. Kroppene er forskjellig og trenger forskjellig medisin.

Kjærlighetssorgen ble neppe kurert med homeopati. Men følgeplagene kan ha blitt det og kanskje forklarte homeopaten sammenhengen til pasienten. Slik vi tolker tweeten har imidlertid ikke pasienten helt forstått hvordan homeopati virker, dessverre. Men hun har tilsynelatende blitt frisk. Og da var det kanskje ikke så dumt å bruke homeopat allikevel.

Homeopater er underlagt norsk sensurlovgivning og har ikke lov til å vise til forskning. Men et norskt forbud mot å referere til forskning betyr ikke at forskning ikke finnes.

Kanskje var det bare kjærlighetssorg som plaget henne som 20-åring, Kanskje fikk hun noe som kunne hjelpe henne i å bære sorgen. Men hun fikk neppe noe som kurerte den, så hva hun egentlig mener med tweeten forstår ikke vi. Som sarkasme blir den noe underlig.

2367″]