Helsepolitikk

Homeopati i gårdsbruket

Av 17. oktober 2011september 13th, 2021Ingen kommentarer

I Aftenposten, oktober 2011, kunne vi i lese at meierigiganten Tine var nødt til å kaste ut 1,3 millioner liter melk i fjor. Årsaken var for høyt innhold av antibiotika. Finnes det noe alternativ løsning til bruk av så store mengder antibiotika i melkenæringen? EU har nå bevilget 1,8 millioner euro til forskning på homeopati i stordyrhusholdningen! Dette er et stort skritt fremover, som også kan komme norske bønder og melkenæringen til gode etter hvert. Noen bønder har allerede brukt homeopati på kuene sine i flere år, og vi har tatt en prat med noen av de!   Melkebonde Pierre Sachot på Alm Østre gård i Hedmarken har selv vokst opp med at familien brukte homeopati, og så det derfor som helt naturlig å bruke dette på dyra sine også. Han får god hjelp av veteropat Maren Ingeborg Guldbrandsen til behandlingen i en travel hverdag. Kuene hans blir behandlet med homeopati mot en rekke ulike plager. Pierre er opptatt av å holde besetningen frisk på lang sikt. Han merker at etter de innførte bruk av homeopati har det ikke vært nødvendig å bruke akutt dyrlege så ofte. Han merker at besetningen får bedre allmenn helse, og det vil i lengden lønne seg økonomisk. Antibiotika må kanskje til iblant, men det er alltid siste valg. Bonde Ann Kristin Dæhli Ryen på Tolga bruker homeopati på både unge og voksne dyr. Hun mener det er penger å spare på å bruke homeopati i besetningen på lang sikt, men at vi selvfølgelig også trenger konvensjonell veterinærmedisin. Utfordringen med homeopati er at du bør kjenne kuene dine godt for å finne rett homeopatiske medisin. Med dagens teknologi er det ikke alle bønder som er i så nær kontakt med dyra sine lenger. Bonde Inger Haug ble inspirert til å bruke homeopati på kuene sine fordi moren hennes er homeopat. Hun har også vært på eget kurs for homeopati på dyr. Der det ikke haster med en penicillin eller antibiotikakur, prøver hun ofte homepati først. Hun ser svært positivt på at EU nå har bevilget penger til forskning på homeopati og dyr. Dette kan jo være med på å bane vei for homeopatien. Ser man i flere studier at det virker på dyr som ikke har evnen til å “tro på at behandlingen virker”, vil kanskje homeopati få økende anerkjennelse blant forskere generelt. Lisbeth Hektoen som avla doktorgrad ved Norges veterinærhøgskole i 2004 på homeopatisk behandling av dyr kan bekrefte at i besetninger der det ble brukt homeopati var det færre tradisjonelle veterinærmedisinske behandlinger. Norske homeopaters landsforbund kommer til å følge spent med på forskningen fremover! 236″]