Helsepolitikk

Cubanere for homeopati!

Av 2. mai 2011september 13th, 2021Ingen kommentarer

Cuba er kjent for å ha et av verdens beste helsevesen. Norske helsemyndigheter er blant mange land som har besøkt Cuba for å lære av deres erfaringer med å drive et effektivt helsevesen som er tilgjengelig for alle. Nettopp derfor er det så spennende at homeopatien er en del av det offentlige helsevesenet på Cuba. Det finnes 627 leger, 255 tannleger og 149 farmasøyter som har tatt sin spesialisering i homeopati på Cuba. På ethvert helsesenter jobber det en homeopatiske lege.

 

 

 

12 norske homeopater fra NHL besøkte de homeopatiske legene på Cuba høsten 2010, og fikk møte en gruppe ydmyke og stolte behandlere som kombinerte det beste fra både konvensjonell medisin og homeopati. De sa at de brukte homeopati fordi undersøkelser de hadde gjort hadde vist at det var effektivt, billig og produsere og raskt å distribuere.

Alle som jobber som lege på Cuba blir i løpet av sin karriere sendt ut på utenlandsoppdrag i kriserammede land som Pakistan, Haiti og Afrika. Her har de også med seg homeopatiske medisiner og bruker dette sammen med konvensjonell medisin.

På Finlay Instituttet i Havanna har de gjort en spennende studie på bruk av homeopatisk profylakse under Leptospiroseepidemiene som herjer landet hvert år. Leptospirose er en bakterie som forårsaker infeksjonssykdommer og i enkelte tilfeller død hvert eneste år på Cuba. Den kommer under orkan- og tyfonsesongen og spres med rotteurin i vannet. Symptomene kan lett forveksles med influensa og har langsom inkubasjon.

I 2007 så man en kraftig økning av leptospirosetilfeller i en region på Cuba. Regionen var hardt rammet av uværet, og på det verste regnet det 500mm i timen. Etter kort tid var 80% av regionen under vann, og tilstanden ble kritisk. De hadde kun vaksine til 10.000, og rakk ikke å produsere mer raskt nok. Derfor isolerte de leptospirosebakterien fra vaksinen og lagde homeopatisk medisin i C200 og 1M av den. Det ble gitt 2 doser medisin i to forskjellige styrker med 7-9 dagers mellomrom til alle over ett år. Ca. 2,2 millioner cubanere mottok behandlingen og det var 92% dekning i denne regionen. Medisinene ble distribuert via familielegene ved de lokale helsesentrene. Da de samlet inn resultatene så de at antall tilfeller av infeksjoner hadde sunket med 84%. Antallet infeksjoner la seg under norm på statistikken de fører fra år til år. Og som om ikke dette var nok så de at den samme regionen lå under norm også året etter på tross av at landet ble rammet av de 3 store orkanene Gustav, Ike og Paloma i 2008. De gav ikke noen ny dose av medisinen. Hadde de klart å ”immunisere” eller beskytte en del av befolkningen ved bruk av homeoprofylakse?

De brukte den samme metoden under H1N1-epidemien, og resultatene blir bearbeidet i disse dager. Disse undersøkelsene er langt fra nok til å konkludere med effekt av de homeopatiske medisinene, men er et spenennde grunnlag for å jobbe videre med forskning på homeopati.

Selv om det er mange sider av Cuba som er kritikkverdig, er det fantastisk å se at homeopati og konvensjonell medisin jobber side om side i helsevesenet, til det beste for pasientene.

Norske Homeopaters Landsforbund jobber for å oppnå det samme her i Norge ved å kontinuerlig jobbe for kvalitetssikring, autorisasjon av homeopater i Norge og trygghet for våre pasienter.

“]